Excel

Excel, een rekenprogramma dat zowel in een bedrijf  als thuis enorm veel mogelijkheden biedt.

Excel is een rekenprogramma dat er uitziet als ruitjespapier. U  kunt er getallen en tekst in kwijt waardoor u  overzichten kunt maken van bv. een postzegelverzameling, huishoudelijke uitgaven, het verloop van de temperatuur weergeven, automatische berekeningen laten doorvoeren over heel veel afzonderlijke gegevens.

Excel biedt heel veel mogelijkheden om grafische voorstellingen te geven van data die u met bovenstaande hobby’s hebt verzameld.

Als weeramateur kunt u  het verloop van de temperatuur per dag weergeven en vergelijken met de gemiddelde waarden van de temperatuur in een bepaalde maand.

U kunt de maximum en de minimum temperatuur laten bepalen door Excel en daarnaast de gemiddelde temperatuur over een bepaalde periode laten uitrekenen.

In Excel kunt  u ook uitstekend adreslijsten maken.  De hieronder getoonde lijst is een voorbeeld van zo’n adreslijst. In deze lijst kunt  u gemakkelijk sorteren op bv. postcodes of straatnamen of achternamen. Daarnaast is het mogelijk om een extra kolom toe te voegen die de relatie aangeeft van het adres met jezelf. Een relatie kan bv. de buren zijn, of familie of vrienden.  Op die manier maakt  u een adreslijst binnen een groter bestand, waarin alleen uw  vrienden vermeldt staan.

Op gelijke wijze kunt u Excel gebruiken voor het maken  van  bv. een postzegelverzameling, een boekenverzameling of een CD verzameling.  Daardoor kunt  u snel een bepaald item vinden door te sorteren op auteur, jaar van uitgifte, soort muziek enz.

Een andere toepassing  van Excel is het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven die u hebt gedaan in een bepaalde tijdsperiode.  Dit kan zijn voor het bijhouden van een kasboek  voor privé doeleinden,  voor een vereniging of voor  uw eigen zaak.

De meeste banken geven de mogelijkheid om uw inkomsten en uitgaven te downloaden in een bestand, die direct in Excel kan worden geïmporteerd. Dit geeft de mogelijkheid om de uitgaven te rubriceren, zodat u snel kunt zien waar het meeste van uw kostbaar geld de laatste maand naar toe is gegaan.

Kortom, er zijn legio mogelijkheden    om met Excel uw hobby’s  te vervolmaken en te verfraaien.