Microsoft heeft Windows 11 officieel gelanceerd. Heb jij een modern systeem, dan krijg je de update vroeg of laat aangeboden. Is het een goed idee om Windows 11 meteen te installeren, of kijk je de kat beter nog even uit de boom?

Windows 11 is weinig meer dan een functie-upgrade van Windows 10. De grootste vernieuwing is de ondersteuning voor Android-toepassingen en die is op het moment van lancering nog niet beschikbaar. Verder krijg je vooral visuele verbeteringen zonder grote structurele stappen voorwaarts. Als je niet upgradet, zal je voorlopig dus niet veel missen. 

Microsoft stopt het besturingssysteem in een nieuw jasje en dat is voor de meeste mensen een goede zaak. Niet iedereen is even technisch onderlegd en heel wat Windows gebruikers houden vast aan hun vertrouwde omgeving. Kleine aanpassingen kunnen voor grote verwarring zorgen.

Microsoft blijft nog tot 2025 updates uitrollen voor Windows 10. Daarbij gaat het niet alleen om beveiligingsupdates maar ook functionele verbeteringen. Op het vlak van functies zouden we niet teveel verwachten, maar het illustreert dat zelfs Microsoft het een perfect normale beslissing vindt om nog even te wachten. Haast en spoed is zelden goed: Windows 10 ken je en werkt. Geef het nog een jaar of twee en kijk dan eens naar de staat van Windows 11. Het OS zal volwassener zijn en je kan in principe alsnog vlekkeloos overstappen.

Met de huidige computers heeft Windows 11 weinig snelheid winst. Het systeem is gebouwd voor de nieuw te verwachten computers. Ons advies is dus nog even wachten.